Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Rabarbarowiec z pianką


26.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 3 szklanki  mąki
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 25 dag  margaryny
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Masa rabarbarowa
  • 1.5 kg  rabarbaru
  • 35 dag  + 4 łyżki cukru
  • budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
    Piana
  • 5 sztuk białek
  • 1 szklanka  cukru kryształu
  • 1 sztuka kisiel wiśniowy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, wsyp cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj żółtka i posiekaną margarynę. Wyrób ciasto. Około jednej trzeciej odkrój i włóż do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto rozwałkuj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (23 x 38 cm).
  2. Masa rabarbarowa: Zdejmij skórkę z rabarbaru, umyj go, pokrój w kostkę i zasyp na noc 35 dag cukru. Rano wyłóż rabarbar na sito. Odlej 2 szklanki soku, wsyp 4 łyżki cukru i ugotuj budyń. Dodaj do niego rabarbar, wymieszaj i ostudź.
  3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj kisiel i zmiksuj na najmniejszych obrotach.
  4. Wyłóż na ciasto masę, a na nią pianę. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach resztę ciasta. Piecz 60 minut w 160 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE