Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Rogaliki ze śliwkami


05.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 1 kostka  margaryny
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka żółtko
  • sól
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 60 g  drożdży
  • 1 kg  śliwek
  • cukier puder
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz do śmietany i wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
  2. Margarynę posiekaj z mąką. Dodaj rozczyn z drożdży i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na placek i podziel go na trójkąty. Na każdym połóż pół śliwki i zawiń w rogalik.
  3. Gotowe rogaliki układaj na blasze i piecz 10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij rogaliki z piekarnika, przestudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE