Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Rogaliki ze śliwkami


05.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 1 kostka  margaryny
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka żółtko
  • sól
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 60 g  drożdży
  • 1 kg  śliwek
  • cukier puder
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz do śmietany i wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
  2. Margarynę posiekaj z mąką. Dodaj rozczyn z drożdży i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na placek i podziel go na trójkąty. Na każdym połóż pół śliwki i zawiń w rogalik.
  3. Gotowe rogaliki układaj na blasze i piecz 10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij rogaliki z piekarnika, przestudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE