Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Rolady biszkoptowe


01.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 5 sztuk jajek
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 2/3 szklanki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Krem serowy
  • 250 g  serka mascarpone
  • 200 ml  śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki  cukru pudru
    Masa śmietankowa
  • 250 ml  śmietany kremówki
  • 1 opakowanie  usztywniacza do śmietany
  • 1 łyżka  cukru pudru
    Dodatkowo
  • 4 łyżki  dżemu malinowego
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią połowę masy biszkoptowej i piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie w ten sam sposób upiecz drugą połowę masy biszkoptowej.
  3. Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zroluj. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Krem serowy: Do miski włóż serek. Wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Miksuj przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
  5. Masa śmietankowa: Kremówkę ubij z usztywniaczem i cukrem.
  6. Rolady biszkoptowe: 3/4 kremu serowego rozsmaruj na jednym biszkopcie, zroluj. Resztę kremu nałóż do szprycy, ozdób roladę. Drugi biszkopt posmaruj dżemem, a następnie masą śmietankową i zroluj. Wierzch rolady posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE