Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Róże karnawałowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 30 dag  mąki
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 3 łyżki  śmietany
  • 2 łyżki  masła
  • 6 sztuk żółtek
  • 1 łyżka  spirytusu
  • 1 sztuka białko
    Dodatkowo
  • olej do smażenia
  • konfitura wiśniowa
  • wisienki kandyzowane
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka. Dołóż cukier, miękkie masło, śmietanę i spirytus. Ugnieć wszystko razem widelcem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż na blat i przez 10 minut obijaj wałkiem.
  2. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Wykrój po 10 krążków średnicy 9, 8 i 7 cm. Każdy krążek natnij i posmaruj środek białkiem. Zlepiaj po 3 krążki różnej średnicy. Środki dociśnij mocno palcem.
  3. W płaskiej dużej patelni rozgrzej olej i smaż róże na średnim ogniu, przekręcając co jakiś czas na drugą stronę. Gdy staną się pulchne i złote, wyjmij je na ręcznik papierowy. Przestudź.
  4. W środek każdej róży włóż po łyżeczce konfitury i wisienkę. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE