Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Róże z konfiturą


26.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk żółtek
  • 3 łyżki  cukru
  • 600 g  mąki pszennej tortowej
  • 125 ml  piwa pszenicznego
  • 1.5 l  oleju słonecznikowego
  • cukier puder
  • konfitura wiśniowa

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem miksując na najwyższych obrotach, aż będą jasne i puszyste. Dodaj przesianą mąkę, a potem stopniowo wlewaj piwo. Wyrób jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Jeśli się klei, możesz dodać więcej mąki.
  2. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiaj, a następnie uderzaj ciasto wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto bije się wałkiem, aż będzie płaskie, składa się je na pół i znów na pół, a potem ponownie rozbija na płasko. Czynność ta powinna trwać 10-15 minut.
  3. W niezbyt szerokim garnku nagrzej olej do temperatury 175 st. C. Gdy będzie się już nadawał do smażenia, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek.
  4. Ciasto podziel na kilka części. Kolejno rozwałkowuj je na cienkie placki, posypując mąką. Wytnij z nich kółka trzema szklankami o różnej wielkości. Ponacinaj koła nożem w kilku miejscach na obwodzie na głębokość około 1 cm. Żebu powstała róża, układaj jeden krążek na drugim od największego do najmniejszego. Palcem mocno dociśnij środek. Tak uformowane różyczki wrzucaj na olej najmniejszym krążkiem do dołu. Smaż 2 minuty na złoty kolor, raz przewracając. Osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem, w środek włóż po łyżeczce konfitury.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE