Dzisiaj jest: Niedziela, 19.05.2019 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Róże z konfiturą


26.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk żółtek
  • 3 łyżki  cukru
  • 600 g  mąki pszennej tortowej
  • 125 ml  piwa pszenicznego
  • 1.5 l  oleju słonecznikowego
  • cukier puder
  • konfitura wiśniowa

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem miksując na najwyższych obrotach, aż będą jasne i puszyste. Dodaj przesianą mąkę, a potem stopniowo wlewaj piwo. Wyrób jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Jeśli się klei, możesz dodać więcej mąki.
  2. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiaj, a następnie uderzaj ciasto wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto bije się wałkiem, aż będzie płaskie, składa się je na pół i znów na pół, a potem ponownie rozbija na płasko. Czynność ta powinna trwać 10-15 minut.
  3. W niezbyt szerokim garnku nagrzej olej do temperatury 175 st. C. Gdy będzie się już nadawał do smażenia, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek.
  4. Ciasto podziel na kilka części. Kolejno rozwałkowuj je na cienkie placki, posypując mąką. Wytnij z nich kółka trzema szklankami o różnej wielkości. Ponacinaj koła nożem w kilku miejscach na obwodzie na głębokość około 1 cm. Żebu powstała róża, układaj jeden krążek na drugim od największego do najmniejszego. Palcem mocno dociśnij środek. Tak uformowane różyczki wrzucaj na olej najmniejszym krążkiem do dołu. Smaż 2 minuty na złoty kolor, raz przewracając. Osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem, w środek włóż po łyżeczce konfitury.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE