Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka octu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- Masa
- 200 g masła
- 2 opakowania budyniu
- 500 ml mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 sztuka żółtko
- Dodatkowo
- cukier
- mąka
- 1 sztuka białko
- tłuszcz do foremek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj margarynę, jajko, ocet, śmietanę i cukier. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je, posyp mąką, poskładaj w koperty i ponownie rozwałkuj. Czynność kilkakrotnie powtórz. Gotowe ciasto złożone w koperty włóż na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3mm i potnij w paski o szerokości 2 cm. Nakładaj je na natłuszczone foremki. Rozkłóconym białkiem posmaruj rurki i posyp cukrem. Piecz 15 minut w 180 st. C.
- Masa: Budynie ugotuj razem z żółtkiem na mleku. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po 1 łyżce do ostudzonego budyniu. Wstaw do lodówki. Schłodzoną masę nałóż do szprycy i wypełnij nią upieczone rurki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników