Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rurki z masą budyniową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  margaryny
  • 500 g  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  octu
  • 1 szklanka  kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki  cukru
    Masa
  • 200 g  masła
  • 2 opakowania  budyniu
  • 500 ml  mleka
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • 1 sztuka żółtko
    Dodatkowo
  • cukier
  • mąka
  • 1 sztuka białko
  • tłuszcz do foremek

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę. Dodaj margarynę, jajko, ocet, śmietanę i cukier. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je, posyp mąką, poskładaj w koperty i ponownie rozwałkuj. Czynność kilkakrotnie powtórz. Gotowe ciasto złożone w koperty włóż na 2 godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3mm i potnij w paski o szerokości 2 cm. Nakładaj je na natłuszczone foremki. Rozkłóconym białkiem posmaruj rurki i posyp cukrem. Piecz 15 minut w 180 st. C.
  3. Masa: Budynie ugotuj razem z żółtkiem na mleku. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po 1 łyżce do ostudzonego budyniu. Wstaw do lodówki. Schłodzoną masę nałóż do szprycy i wypełnij nią upieczone rurki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE