Dzisiaj jest: Piątek, 20.10.2017 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Ryż zapiekany z truskawkami


02.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 30 dag  okrągłego ryżu
  • 600 ml  mleka
  • 6 dag  masła
  • 4 sztuki żółtka
  • 5 dag  cukru pudru
  • 20 dag  truskawek
  • 4 dag  drobnego cukru
  • masło i drobny cukier do foremek
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż kilkakrotnie opłucz w ciepłej wodzie. Mleko zagotuj ze szczyptą soli i 2 dag masła. Następnie dodaj ryż i gotuj na bardzo małym ogniu, aż ryż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na pianę i dodaj do ugotowanego ryżu.
  2. Truskawki opłucz, osusz za pomocą ręcznika papierowego, oberwij szypułki i pokrój na małe kawałki. Foremki do zapiekania wysmaruj masłem, a następnie oprósz odrobiną drobnego cukru.
  3. Do foremek przełóż połowę ryżu z mlekiem oraz pokrojone na kawałki truskawki. Na owoce wyłóż resztę ugotowanego ryżu. Na wierzch poukładaj wiórki pozostałego masła i posyp je drobnym cukrem.
  4. Ryż zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut. Przed podaniem deser udekoruj kawałkami świeżych truskawek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE