Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ryż zapiekany z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 30 dag  okrągłego ryżu
  • 600 ml  mleka
  • 6 dag  masła
  • 4 sztuki żółtka
  • 5 dag  cukru pudru
  • 20 dag  truskawek
  • 4 dag  drobnego cukru
  • masło i drobny cukier do foremek
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż kilkakrotnie opłucz w ciepłej wodzie. Mleko zagotuj ze szczyptą soli i 2 dag masła. Następnie dodaj ryż i gotuj na bardzo małym ogniu, aż ryż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na pianę i dodaj do ugotowanego ryżu.
  2. Truskawki opłucz, osusz za pomocą ręcznika papierowego, oberwij szypułki i pokrój na małe kawałki. Foremki do zapiekania wysmaruj masłem, a następnie oprósz odrobiną drobnego cukru.
  3. Do foremek przełóż połowę ryżu z mlekiem oraz pokrojone na kawałki truskawki. Na owoce wyłóż resztę ugotowanego ryżu. Na wierzch poukładaj wiórki pozostałego masła i posyp je drobnym cukrem.
  4. Ryż zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut. Przed podaniem deser udekoruj kawałkami świeżych truskawek.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE