Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Scones z kaszy gryczanej


26.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 100 g  ugotowanej i odsączonej kaszy gryczanej
  • 250 g  mąki
  • 50 g  mąki pełnoziarnistej
  • 150 g  mielonych migdałów
  • 1.5 łyżeczek  sody
  • 50 g  cukru
  • 10 g  cukru waniliowego
  • 110 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 125 ml  mleka
  • 1 szczypta  soli
  • 100 g  mrożonych malin lub innych owoców
  • drobny cukier do posypania
  • mąką do podsypania

Sposób przyrządzania:

  1. Mąki wymieszaj z migdałami, cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz sodą. Dodaj zimne, pokrojone masło. Wyrób palcami, dodaj mleko, jajko i kaszę. Szybko zagnieć ciasto, połącz z malinami.
  2. Na blacie posypanym mąką rozpłaszcz ciasto na gruby placek. Nożem wykrój trójkąty, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp drobnym cukrem.
  3. Piecz około 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE