Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2019 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5840

Scones z kaszy gryczanej


26.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 100 g  ugotowanej i odsączonej kaszy gryczanej
  • 250 g  mąki
  • 50 g  mąki pełnoziarnistej
  • 150 g  mielonych migdałów
  • 1.5 łyżeczek  sody
  • 50 g  cukru
  • 10 g  cukru waniliowego
  • 110 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 125 ml  mleka
  • 1 szczypta  soli
  • 100 g  mrożonych malin lub innych owoców
  • drobny cukier do posypania
  • mąką do podsypania

Sposób przyrządzania:

  1. Mąki wymieszaj z migdałami, cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz sodą. Dodaj zimne, pokrojone masło. Wyrób palcami, dodaj mleko, jajko i kaszę. Szybko zagnieć ciasto, połącz z malinami.
  2. Na blacie posypanym mąką rozpłaszcz ciasto na gruby placek. Nożem wykrój trójkąty, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp drobnym cukrem.
  3. Piecz około 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE