Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Spód
- 200 g otrębów granulowanych z czarną porzeczką
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 50 g mąki razowej
- Masa
- 180 g kaszy jaglanej
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g miodu
- 50 ml likieru amaretto
- 500 ml wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki na spód wymieszaj, wyłóż dno tortownicy. Piecz 20 minut w temperaturze 190 st. C. Ostudź.
- W garnku o grubym dnie zagotuj wodę z kaszą jaglaną. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 50 minut, aż kasza wchłonie wodę i będzie się rozpadać.
- Nerkowce zmiel, zmiksuj z miodem i amaretto. Dodaj kaszę, zmiksuj. Masę przelej na podpieczony spód, zostaw na 30 minut.
- Przykryj wierzch masy folią spożywczą i wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca