Dzisiaj jest: Sobota, 23.02.2019 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Sernik krakowski


30.11.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sernik krakowski to ciasto idealne dla miłośników bakalii: ich ilość oraz „kratka” na wierzchu to cechy charakterystyczne dla tego wypieku.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Kruche ciasto:
  • 300 g  mąka pszenna
  • 150 g  masło
  • 1 łyżeczka  sól
    płaska
  • woda
    Masa serowa:
  • 750 g  twaróg
    z wiaderka
  • 180 g  cukier
  • 2 łyżki  cukier waniliowy
  • 6 sztuk  jajka
    oddzielnie żółtka i białka
  • 20 g  skrobia kukurydziana
  • 75 g  masło
  • 3 łyżki  rodzynki
    sułtańskie Bakalland namoczone
  • 3 łyżki  skórka z pomarańczy
    Lukier:
  • 5 łyżek  cukier puder
  • 2 łyżki  woda
    Do dekoracji:
  • 3 łyżki  skórka z pomarańczy

Sposób przyrządzania:

  1. Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mieszamy mąkę z masłem i solą. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się skleiło. Gdy to już się uda, wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie 2/3 kruchego ciasta rozwałkowujemy na 0,5 cm i przekładamy do formy.
  3. Spód pieczemy przez 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i mieszamy. Do całości dodajemy ser, skrobię, cukier wanilinowy, rodzynki i skórkę pomarańczy i nadal mieszamy.
  5. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy te dwie masy. Całość wykładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Na wierzchu ciasta układamy kratkę z pasków.
  6. Całość pieczemy w 180ºC (z termoobiegiem) przez 45-50 minut. Po tym czasie studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie mieszamy cukier puder z wodą i tak uzyskanym lukrem smarujemy wystudzony sernik, który posypujemy skórką pomarańczy.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 92


Zobacz więcej na temat:

sernikprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE