Dzisiaj jest: Niedziela, 19.01.2020 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sernik na biszkoptowym spodzie


29.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Serdecznie polecam.

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • biszkopty
    do wyłożenia spodu dużej tortownicy
  • dżem
    morelowy
  • 1 kg  ser biały
    tłusty, dobrze utarty
  • 10 sztuk  żółtko z jajka
  • 5 sztuk  białko z jajka
  • 1.5 szklanek  cukier puder
  • 1 szklanka  bakalie
    rozdrobnione
  • 1/2 kostki  masło
    lub masła roślinnego
  • 3 łyżki  kasza manna
    kopiaste
  • 2 opakowania  cukier waniliowy
  • 1 szczypta  sól
    do ubicia piany
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy
  • bułka tarta
    do posypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy robotem, gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka na przemian z serem.
  2. Do gotowej masy dodajemy kaszę mannę, bakalie i pianę ubitą z białek.
  3. Składniki delikatnie, ale dokładnie łączymy (najlepiej drewnianą łyżką) i wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę, wyłożoną biszkopcikami pokrytymi warstwą morelowego dżemu.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę lub nieco dłużej.
  5. Wyjmujemy, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki lekko odstają od formy.
  6. Studzimy w tortownicy.
  7. Zimny sernik przekładamy na paterę.
  8. Podajemy pokrojony w zgrabne romby.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

sernikprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE