Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sernik w wafelkach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

    Spód
  • 100 g  gorzkiej czekolady
  • 50 g  masła
  • 50 g  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g  cukru
    Masa serowa
  • 600 g  mielonego twarogu
  • 300 g  serka mascarpone
  • 3 sztuki jajka
  • 200 g  słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka  skrobi ziemniaczanej
    Dodatkowo
  • 150 g  czekolady deserowej
  • 200 g  czekoladowych wafelków

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem. Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę i wymieszaj. Uzyskane ciasto wylej do formy o średnicy 21 cm. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto i odstaw do przestygnięcia, po czym przekrój je na dwa blaty (jeden powinien być cieńszy).
  2. Ser przełóż do miski. Dodaj jajka, serek mascarpone, mąkę oraz mleko i zmiksuj. 1/4 uzyskanej masy odłóż.
  3. Spód ciasta włóż do formy, polej połową masy serowej, przykryj cieńszym krążkiem i wylej resztę masy. Piecz 60 minut w 150 st. C. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  4. Zimne ciasto przełóż do większej formy, boki wyłóż wafelkami. Czekoladę deserową rozpuść i polej wierzch, a na nią wlej resztę masy serowej, robiąc esy-floresy. Gotowe ciasto schłodź w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE