Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 kg mielonego sera białego
- 10 dag miękkiego masła
- 10 dag brązowego cukru
- 5 sztuk jajek
- 25 dag chałwy naturalnej lub waniliowej
- 2 sztuki płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo
- masło
- bułka tarta
- lukier lub polewa z białej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj kolejno żółtka, po łyżce białego sera oraz mąkę. Do masy wmieszaj pokruszoną chałwę i ubitą na sztywno pianę z białek.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Napełnij tortownicę masą, wyrównaj powierzchnię. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 165 st. C.
- Gotowy sernik ostudź w piekarniku. Zimny udekoruj lukrem lub białą polewą czekoladową. Możesz wykonać bazie z migdałów i ciemnej czekolady.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy