Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2019 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5840

Sernik z kawałkami chałwy


06.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kg  mielonego sera białego
  • 10 dag  miękkiego masła
  • 10 dag  brązowego cukru
  • 5 sztuk jajek
  • 25 dag  chałwy naturalnej lub waniliowej
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo
  • masło
  • bułka tarta
  • lukier lub polewa z białej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj kolejno żółtka, po łyżce białego sera oraz mąkę. Do masy wmieszaj pokruszoną chałwę i ubitą na sztywno pianę z białek.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Napełnij tortownicę masą, wyrównaj powierzchnię. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 165 st. C.
  3. Gotowy sernik ostudź w piekarniku. Zimny udekoruj lukrem lub białą polewą czekoladową. Możesz wykonać bazie z migdałów i ciemnej czekolady.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE