Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Sernik z kurkami


18.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Spód do sernika z kurkami powinien być dość pikantny. Z tego względu najlepiej w przepisie kulinarnym jest użyć solonych lub serowych krakersów.

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

  • 3 łyżeczki  żelatyna
  • 250 g  serek homogenizowany
  • 250 g  ser ricotta
  • 200 g  krakersy
  • 50 g  masło
  • 250 g  kurki grzyby
  • 1 sztuka  szalotka
  • 3 łyżki  szczypior
    posiekany
  • 2 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  2. Krakersy pokrusz i wymieszaj z masłem. Uzyskaną masę rozłóż równomiernie w tortownicy.
  3. Kurki umyj, osusz i podsmaż razem z posiekaną szalotką na rozgrzanej łyżce oliwy. Przestudź.
  4. Oba rodzaje sera dokładnie wymieszaj, dodaj 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę, sól oraz pieprz. Na koniec dodaj grzyby i wymieszaj. Przełóż masę na warstwę krakersów, wyrównaj i wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem posyp pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE