Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sernik z kurkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Spód do sernika z kurkami powinien być dość pikantny. Z tego względu najlepiej w przepisie kulinarnym jest użyć solonych lub serowych krakersów.

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

  • 3 łyżeczki  żelatyna
  • 250 g  serek homogenizowany
  • 250 g  ser ricotta
  • 200 g  krakersy
  • 50 g  masło
  • 250 g  kurki grzyby
  • 1 sztuka  szalotka
  • 3 łyżki  szczypior
    posiekany
  • 2 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  2. Krakersy pokrusz i wymieszaj z masłem. Uzyskaną masę rozłóż równomiernie w tortownicy.
  3. Kurki umyj, osusz i podsmaż razem z posiekaną szalotką na rozgrzanej łyżce oliwy. Przestudź.
  4. Oba rodzaje sera dokładnie wymieszaj, dodaj 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę, sól oraz pieprz. Na koniec dodaj grzyby i wymieszaj. Przełóż masę na warstwę krakersów, wyrównaj i wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem posyp pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE