Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sernik z makowymi warstwami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Masa serowa
  • 1.5 kg  zmielonego twarogu
  • 1 kostka  masła
  • 5-6 sztuk jajek
  • 1.5 szklanek  cukru
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
    Masa makowa
  • 2 szklanki  maku
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 3-4 sztuki białka
  • 1/4 szklanki  zmielonych migdałów
  • 1/4 szklanki  zmielonych orzechów
  • 3 łyżki  skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej wraz proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, margarynę, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto i wyłóż na blachę o wymiarach 24x36 cm.
  2. Masa serowa: Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodawaj porcjami ser, mąkę i cukier wanilinowy. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  3. Masa makowa: Mak sparz i zmiel. Dodaj miód, bakalie oraz 3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.
  4. Na kruche ciasto wyłóż na przemian masę serową i makową.
  5. Piecz 60 minut w temperaturze 160-180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE