Dzisiaj jest: Wtorek, 19.02.2019 Imieniny: Konrada i Arnolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5836

Sernik z makowymi warstwami


09.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Masa serowa
  • 1.5 kg  zmielonego twarogu
  • 1 kostka  masła
  • 5-6 sztuk jajek
  • 1.5 szklanek  cukru
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
    Masa makowa
  • 2 szklanki  maku
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 3-4 sztuki białka
  • 1/4 szklanki  zmielonych migdałów
  • 1/4 szklanki  zmielonych orzechów
  • 3 łyżki  skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej wraz proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, margarynę, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto i wyłóż na blachę o wymiarach 24x36 cm.
  2. Masa serowa: Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodawaj porcjami ser, mąkę i cukier wanilinowy. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  3. Masa makowa: Mak sparz i zmiel. Dodaj miód, bakalie oraz 3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.
  4. Na kruche ciasto wyłóż na przemian masę serową i makową.
  5. Piecz 60 minut w temperaturze 160-180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE