Dzisiaj jest: Wtorek, 22.10.2019 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sernik z wiśniami i migdałową polewą


18.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

  • 3 opakowania  herbatników petit beurre
  • 10 dag  masła
  • 70 dag  twarogu mielonego
  • 5 sztuk jajek
  • 20 dag  cukru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie  budyniu waniliowego
  • 1 sztuka cytryna
  • 20 dag  dobrze odsączonych wiśni z nalewki lub konfitury
  • słoik powideł
    Polewa
  • 1 sztuka jajko
  • 5 dag  cukru
  • 10 dag  płatków migdałowych
  • ozdoby cukiernicze

Sposób przyrządzania:

  1. Boki i spód tortownicy wysmaruj masłem i obsyp dokładnie pokruszonymi herbatnikami. Ugnieć wszystko łyżką i wstaw do lodówki.
  2. Żółtka ubij z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Uzyskaną masę zmiksuj z twarogiem i na końcu z budyniem. Masę wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  3. Do przygotowanej wcześniej tortownicy włóż 1/3 masy serowej, obsyp wiśniami i przykryj pozostałą masą serową. Wierzch wyrównaj.
  4. Jajko ubij z cukrem, wymieszaj z płatkami migdałowymi. Wierzch sernika przykryj migdałową masą. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie ostudź, wyjmij na talerz i udekoruj ozdobami cukierniczymi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE