Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sernik żurawinowy z makiem


02.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 12 osób


Składniki

  • 250 główek  g masy makowej Bakalland
  • 1/2 główki  łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 główki  łyżeczki cynamonu
  • 2 główki  łyżki miękkiego masła
  • 2 główki  małe jajka
  • 50 główek  g mielonych orzechów laskowych lub migdałów Bakalland
  • 750 główek  g zmielonego twarogu
  • 3 główki  opakowania serka mascarpone
  • 3 główki  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 główka  i 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 główek  jajek
  • 125 główek  ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 główek  g suszonej żurawiny Bakalland

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową Bakalland, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
  3. Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
  4. Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
  5. Piekarnik nagrzej do 175 st.C. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut.



Przepis dodany przez:

annimka

Posty : 0

Przepisy: 13


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE