Dzisiaj jest: Czwartek, 19.07.2018 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Śliwkowa tarta


18.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 30 dag  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 sztuki duże łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 łyżki  śmietany 12% lub 18%
    Dodatkowo
  • 1 kg  śliwek
  • 1/3 kostki  masła
  • 4 sztuki kopiaste łyżki cukru
  • 1 sztuka żółtko

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę połącz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Posiekaj z margaryną, dodaj dwa żółtka, a na końcu śmietanę. Zagnieć ciasto i schłodź je w lodówce.
  2. Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
  3. Masło rozpuść i wymieszaj z cukrem. Gdy przestygnie, dodaj jedno żółtko i wymieszaj.
  4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim natłuszczoną blachę o średnicy 26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 10 minut, wyjmij i zmniejsz temperaturę do 180 st. C.
  5. Na podpieczony spód wyłóż śliwki (kładź je wewnętrzną stroną do góry), polej masłem z cukrem i żółtkiem. Wstaw do piekarnika na 35 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE