Dzisiaj jest: Środa, 17.04.2024 Imieniny: Roberta i Patrycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Smerfetka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 13 dag  masła
  • 25 dag  cukru pudru
  • 3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 8 sztuk jajek
  • 10 dag  miodu
  • 30 dag  maku
  • 3 łyżeczki  kakao
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 1 łyżeczka  sody
    Masa
  • 2 szklanki  mleka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki  mąki tortowej
  • 1 kostka  masła
  • 1/2 kostki  margaryny
    Dodatkowo
  • biszkopty
  • 1 sztuka galaretka

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło utrzyj z cukrem i roztopionym letnim miodem. Dodaj żółtka i sparzony zmielony mak. Wsyp sodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i cynamonem. Dodaj pianę z białek i upiecz. Przekrój na dwie części.
  2. Masa: Zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Z resztą mleka wymieszaj mąkę tortową i ziemniaczaną. Wlej na gotujące się mleko. Masło i margarynę utrzyj z masą.
  3. Posmaruj placek masą. Ułóż biszkopty, zalej tężejącą galaretką i przykryj drugim plackiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE