Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Masa
- 1 szklanka mąkia kukurydziana
- 1 szklanka cukier puder
- 5 szklanek mleko
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 szczypta sól
- 1 puszka orzechowa masa krówkowa
- 150 g czekolada gorzka
- Polewa
- 100 g czekolada mleczna
- 6 łyżek kremówka
- 1/2 puszki orzechowa masa krówkowa
- 4 sztuki batoniki snickers
- Dodatkowo
- 2 opakowania herbatniki
duże opakowanie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masa: Do garnka wlej 4 szklanki mleka i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Podziel ją na 2 części. Do jednej dodaj połamaną czekoladę, a do drugiej masę krówkową.
- Polewa: Podgrzej lekko masę krówkową. Do drugiego garnka wlej śmietanę i podgrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj.
- Formę keksówkę wyłóż folią aluminiową. Dno wyłóż herbatnikami, a na nich rozsmaruj masę czekoladową, przykryj herbatnikami i posmaruj masą krówkową. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch ciasta polej polewą krówkową oraz czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka