Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.12.2019 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Suflet czekoladowy


15.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 25 dag  cukru
  • 8 sztuk żółtek
  • 75 ml  śmietany kremówki
  • 3 dag  cukru pudru
  • 1 sztuka filiżanka mocnej czarnej kawy
  • 25 dag  gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka  masła
  • 1 łyżka  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka wymieszaj z cukrem, wstaw do naczynia z gorącą wodą i ubijaj, aż zgęstnieją.
  2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Następnie połącz ją z ostudzoną masą żółtkową.
  3. Czekoladę połam na kawałki, włóż ją do naczynia ustawionego na garnku z gorącą wodą. Rozpuść czekoladę nie mieszając jej. Następnie dodaj masło i delikatnie wymieszaj.
  4. Kilka łyżek czekolady wylej cienką warstwą na plastikową płytkę, wstaw do lodówki, żeby zastygła.
  5. Pozostałą czekoladę i filiżankę kawy dodaj do masy śmietankowo-żółtkowej. Formę sufletową przedłuż "mankietem" ze sztywnego papieru i wysmaruj ją olejem. Masę sufletową przelej do formy, po czym wstaw do lodówki na 60 minut.
  6. Przed podaniem zastygniętą czekoladę z płytki pokrój na nieregularne kawałki różnej wielkości i przybierz nimi wierzch sufletu. Zdejmij papierowy "mankiet".
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE