Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Szarlotka gruszkowa


18.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 1 kg  gruszek
  • 4 łyżki  cukru
  • 3 łyżeczki  cynamonu
  • 200 g  masła roślinnego
  • 3 sztuki jajka
  • 1.5 łyżeczek  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  budyniu waniliowego
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekaj z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć. Gotowe ciasto podziel na 2 części. Jedną porcję rozwałkuj i włóż do formy, a drugą włóż do lodówki.
  2. Gruszki umyj, osusz, obierz i pokrój w ósemki. Pokrojone owoce ułóż na rozwałkowanym cieście. Posyp cynamonem.
  3. Białka ubij z cukrem, dodaj budyń i wylej masę na gruszki. Na wierzch zetrzyj na tarce schłodzone w lodówce ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE