Dzisiaj jest: Piątek, 25.05.2018 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Szarlotka gruszkowa


18.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 1 kg  gruszek
  • 4 łyżki  cukru
  • 3 łyżeczki  cynamonu
  • 200 g  masła roślinnego
  • 3 sztuki jajka
  • 1.5 łyżeczek  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  budyniu waniliowego
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekaj z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć. Gotowe ciasto podziel na 2 części. Jedną porcję rozwałkuj i włóż do formy, a drugą włóż do lodówki.
  2. Gruszki umyj, osusz, obierz i pokrój w ósemki. Pokrojone owoce ułóż na rozwałkowanym cieście. Posyp cynamonem.
  3. Białka ubij z cukrem, dodaj budyń i wylej masę na gruszki. Na wierzch zetrzyj na tarce schłodzone w lodówce ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE