Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Szybki tort orzechowy


03.10.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na szybkie ciasto! Masa kajmakowa to bardzo słodka, gęsta, ciągliwa, twardniejąca z czasem masa powstała podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Innym sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie lub podgrzewanie w piekarniku przez 2-3 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym.

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

  • 1 puszka  masa kajmakowa
  • 250 ml  śmietanka
    36%
  • 250 g  serek mascarpone
  • 100 g  cukier
  • 250 g  orzechy
    miks
  • 3 sztuki  spód tortowy
    czekoladowe
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • 1/2 szklanki  woda

Sposób przyrządzania:

  1. Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone i cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.
  2. Miks orzechów rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy.
  3. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe.
  4. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone.
  5. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 59

Przepisy: 79


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE