Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tarta czekoladowa


02.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tarta czekoladowa to dość kaloryczny ale pyszny deser. Przepis można wzbogacić dodając do masy ciasteczkowej 4 ziarenka zmielonego kardamonu.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  czekolada gorzka
  • 50 g  masło
    + do formy
  • 2 łyżki  kakao
  • 175 g  herbatniki
  • 5 łyżek  cukier puder
  • 3 sztuki  jajka
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 4 łyżki  likier pomarańczowy

Sposób przyrządzania:

  1. 50 g gorzkiej czekolady rozpuść i zmiksuj z masłem, kakao, pokruszonymi herbatnikami oraz 2 łyżkami cukru pudru. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy na wysokość 3 cm. Wierzch dokładnie wyrównaj. Formę wstaw do lodówki.
  2. Pozostałą gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj 3 łyżki cukru pudru.
  3. Do rozpuszczonej czekolady wlej likier pomarańczowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku na przemian z odrobiną ubitych białek, miksując. Dorzuć resztę piany i delikatnie wymieszaj.
  4. Mus czekoladowy wyłóż na schłodzony spód z ciastek i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE