Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.12.2019 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tarta jogurtowa z mango


28.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 150 g  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 150 g  cukru pudru
  • 1 sztuka jajko
  • 80 g  masła + 1 łyżka
  • 4 łyżeczki  żelatyny
  • 250 g  pełnotłustego jogurtu
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 sztuka limonka
  • 150 g  śmietany 30%
  • 2 sztuki dojrzałe mango
  • 1 opakowanie  jasnej galaretki
  • skórka z limonki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, po czym dodaj szczyptę soli, 50 g cukru pudru, 1 jajko i 80 g miękkiego masła. Z podanych produktów rękoma wyrób gładkie ciasto. Z masy uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odwiń folię.
  2. Brzeg formy do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, a dno wyściel pergaminem lub oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj na cienki płat i przenieś do formy. Odkrój wystające brzegi. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 170 st. C. Spód odstaw do ostygnięcia.
  3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Jogurt wlej do miski. Dodaj resztę cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz sok i skórkę startą z 1 limonki. Składniki dobrze wymieszaj. Dołóż żelatynę. Gdy krem zacznie tężeć, połącz go z ubitą śmietaną. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Całość wstaw do lodówki.
  4. Oba mango obierz. Miąższ pokrój w półplasterki i ułóż ciasno na kremie jeden obok drugiego, tworząc okrąg. Galaretkę przyrządź według przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć, posmaruj nią owoce na cieście za pomocą pędzelka. Pod koniec deser udekoruj skórką startą z limonki. Przed podaniem schłodź.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE