Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.02.2019 Imieniny: Symeona i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Tarta migdałowa z owocami


03.08.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Lato to sezon, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Ich smak wykorzystać można do przepysznych deserów. W towarzystwie migdałów i delikatnego serka mascarpone będą stanowić świetny dodatek do tarty w letnim wydaniu.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  migdały
    tarte
  • 1 opakowanie  ciasto francuskie
  • 500 ml  ser mascarpone
    schłodzony
  • 1 opakowanie  budyń waniliowy
    słodzony
  • 500 g  owoce sezonowe
  • mleko
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Budyń gotujemy w połowie porcji mleka zalecanej przez producenta. W ten sposób uzyskamy bardzo gęstą pulpę. Studzimy, najlepiej przez noc w lodówce.
  2. Tarte migdały wysypujemy na dużą, rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając, doprowadzamy do ich lekkiego zbrązowienia. Studzimy, najlepiej przez noc w lodówce.
  3. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Formujemy go na papierze do pieczenia i obciążamy np. fasolą, ciecierzycą, czy przeznaczonymi do tego specjalnymi kuleczkami.
  4. Ciasto pieczemy według zaleceń producenta. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy obciążenie i studzimy ciasto.
  5. Ser mascarpone wykładamy do misy miksera, dodajemy pulpę budyniową i ubijamy powoli, stopniowo zwiększając obroty miksera.
  6. Do ubitej masy dodajemy tarte migdały i dokładnie mieszamy.
  7. Wykładamy na ciasto masę migdałową. Na wierzch układamy umyte owoce.
  8. Tartę możemy serwować od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 92


Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciastatartamigdałyowoce


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE