Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta serowo-gruszkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 125 g  masła
  • 40 g  śmietany 18%
  • sól
    Nadzienie
  • 200 g  sera pleśniowego złocistego
  • 2-3 sztuki twarde gruszki
  • 3 sztuki jajka
  • 200 g  śmietany 18%
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Z mąki, masła, jajka, śmietany i szczypty soli zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę. Wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Ciasto rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia tart. Piecz 10 minut w temperaturze 175 st. C.
  3. Gruszki pokrój na plasterki, a ser zetrzyj na tarce. Gruszki ułóż na podpieczonym spodzie, posyp startym serem i zalej śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi jajkami. Piecz, aż masa się zetnie i nabierze złotego koloru.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE