Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Tarta z białą czekoladą


20.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki czubate szklanki mąki
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 20 dag  masła
  • 1 sztuka jajko
    Masa
  • 1 szklanka  kremówki
  • 2 sztuki tabliczki białej czekolady
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyżki  soku z pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • owoc granatu
  • 1 szklanka  schłodzonej kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę. Dodaj cukier puder, masło i jajka. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wyklej nim formę o średnicy 22 cm. Dociśnij ciasto do brzegów, nakłuj kilka razy widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a na niego wysyp ryż. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C. Następnie usuń ryż i papier i piecz kolejne 15-20 minut, aż ciasto zbrązowieje. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Żelatynę namocz w 3 łyżeczkach wody. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietanę zagotuj, dodaj czekoladę i zdejmij z ognia.
  4. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Namoczoną żelatynę rozpuść na parze, a następnie ciągle mieszając wlej ją do masy czekoladowej. Dodaj sok oraz skórkę. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Gęstniejącą masę czekoladową wylej na ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na 3 godziny, żeby stężało. Przed podaniem posyp miąższem granatu i udekoruj ubitą kremówką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE