Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Tarta z białą czekoladą


20.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki czubate szklanki mąki
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 20 dag  masła
  • 1 sztuka jajko
    Masa
  • 1 szklanka  kremówki
  • 2 sztuki tabliczki białej czekolady
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyżki  soku z pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • owoc granatu
  • 1 szklanka  schłodzonej kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę. Dodaj cukier puder, masło i jajka. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wyklej nim formę o średnicy 22 cm. Dociśnij ciasto do brzegów, nakłuj kilka razy widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a na niego wysyp ryż. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C. Następnie usuń ryż i papier i piecz kolejne 15-20 minut, aż ciasto zbrązowieje. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Żelatynę namocz w 3 łyżeczkach wody. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietanę zagotuj, dodaj czekoladę i zdejmij z ognia.
  4. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Namoczoną żelatynę rozpuść na parze, a następnie ciągle mieszając wlej ją do masy czekoladowej. Dodaj sok oraz skórkę. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Gęstniejącą masę czekoladową wylej na ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na 3 godziny, żeby stężało. Przed podaniem posyp miąższem granatu i udekoruj ubitą kremówką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE