Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta z jabłkami i bezą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki
  • 120 g  margaryny
  • 1 sztuka jajko
  • 3 łyżki  cukru
  • 1 łyżeczka  cukru wanilinowego
  • 4 sztuki kwaśne jabłka
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżeczka  cynamonu
    Beza
  • 3 sztuki białka
  • 1/2 szklanki  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj margarynę, jajka, cukier, cukier wanilinowy i zagnieć kruche ciasto. Włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Jabłka pokrój w ósemki i podsmaż je na łyżce masła. Dodaj cynamon i smaż 10 minut.
  3. Ubij pianę z białek, a pod koniec ubijania dodaj cukier.
  4. Wyłóż formę do tarty ciastem, nakłuj je widelcem i obciąż fasolą wysypaną na papier do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Zdejmij fasolę i papier, wyłóż na ciasto jabłka, a na nie pianę z białek. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE