Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 120 g margaryny
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 sztuki kwaśne jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- Beza
- 3 sztuki białka
- 1/2 szklanki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj margarynę, jajka, cukier, cukier wanilinowy i zagnieć kruche ciasto. Włóż na 60 minut do lodówki.
- Jabłka pokrój w ósemki i podsmaż je na łyżce masła. Dodaj cynamon i smaż 10 minut.
- Ubij pianę z białek, a pod koniec ubijania dodaj cukier.
- Wyłóż formę do tarty ciastem, nakłuj je widelcem i obciąż fasolą wysypaną na papier do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Zdejmij fasolę i papier, wyłóż na ciasto jabłka, a na nie pianę z białek. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka