Dzisiaj jest: Niedziela, 08.12.2019 Imieniny: Marii i Wirgiliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tartaletki z twarogiem


25.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 400 g  mąki orkiszowej
  • 80 g  brązowego cukru + 4 łyżki
  • 3 sztuki jajka
  • 300 g  margaryny
  • 2 łyżki  octu
  • 500 g  miękkiego twarogu
  • 100 g  cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę orkiszową przesiej na stolnicę. 2 jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Do mąki dodaj 80 g brązowego cukru, 2 żółtka, pokrojoną na kawałki margarynę oraz 2 łyżki octu i wyrób gładkie ciasto. Wstaw je na około 60 minut do lodówki.
  2. Miękki twaróg wymieszaj ze 100 g cukru trzcinowego oraz 1 opakowaniem cukru wanilinowego. 2 białka ubij na sztywną pianę i połącz z twarogiem. Pod koniec dodaj skórkę z 1 cytryny oraz sok z 1/2 cytryny.
  3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Za pomocą foremek lub szklanki wycinaj krążki i równomiernie rozłóż je w 10 foremkach.
  4. Nadzienie twarogowe umieść w rękawie cukierniczym bądź szprycy z gładką końcówką i wyciśnij na ciasto.
  5. Skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrój kółka. Przykryj nimi nadzienie tartaletek. Brzegi ciasta dobrze dociśnij. Następnie wierzchy posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp pozostałym brązowym cukrem.
  6. Gotowe tartaletki piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu krótko przestudź, a następnie wyjmij z foremek.
  7. Z papieru wytnij dekoracyjny kwiatek i powstały szablon umieść nad każdym ciastkiem. Tartaletki oprósz cukrem pudrem (szablon zdejmuj ostrożnie).
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE