Dzisiaj jest: Wtorek, 25.06.2019 Imieniny: Łucji i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Tiramisu


27.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 20 sztuk  długich biszkoptów
  • 50 dag  serka mascarpone
  • 6 sztuk żółtek
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 10 łyżek  amaretto
  • 1/2 szklanki  schłodzonej kremówki
  • 2 szklanki  zaparzonej mocnej kawy
  • 2 łyżki  cukru
  • kakao

Sposób przyrządzania:

  1. Cukier wsyp do miski. Dodaj żółtka oraz 3 łyżki amaretto. Ubijaj na parze przez 20 minut, aż powstanie puszysty krem. Następnie odstaw go do ostygnięcia.
  2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Do czystej miski włóż serek mascarpone i utrzyj go mikserem. Następnie dodaj do niego krem jajeczny i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą śmietanę i ponownie wymieszaj.
  3. Biszkopty zanurzaj w kawie wymieszanej z pozostałym amaretto i układaj je w kwadratowym naczyniu. Na biszkopty wylej połowę masy serowo-jajecznej. Przykryj pozostałymi namoczonymi biszkoptami, a na nie wyłóż resztę masy. Gotowy deser wstaw na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE