Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Torcik arbuzowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Torcik arbuzowy to orzeźwiający i mało kaloryczny deser.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki  arbuz
  • 1 opakowanie  galaretka
    arbuzowa
  • 1 opakowanie  śmietana
    30%
  • 3 łyżki  cukier
  • 1 laska  wanilia
    Dodatkowo:
  • 1 garść  maliny
  • 1 garść  jagody
  • 5 listków  mięta
    świeża

Sposób przyrządzania:

  1. Z arbuza odkrój gruby plaster. Następnie przyłóż tortownicę i odkrój skórę tak, aby powstał krążek nieco mniejszy od średnicy tortownicy. Tak przygotowany arbuz włóż do tortownicy i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400 ml. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  3. Schłodzonego arbuza zalej tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.
  4. Laskę wanilii rozkrój, wyskrob z niej ziarenka. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i ziarenkami wanilii.
  5. Gdy arbuzowo-galaretkowy spód tortu stężeje, udekoruj go śmietaną, owocami i listkami mięty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Zobacz więcej na temat:

arbuztorcikprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE