Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Torcik jabłkowy


04.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 300 g  cukru
  • 150 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 200 ml  soku owocowego
  • 1 kg  jabłek
  • 600 g  śmietany 18%
  • 500 g  śmietany kremówki
  • 1 opakowanie  żelatyny
  • 4 sztuki jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka utrzyj z 80 g cukru. Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto wylej do tortownicy i piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
  2. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i gotuj przez 8 minut w soku owocowym wymieszanym ze 100 g cukru. Następnie zagęść syrop mąką ziemniaczaną i wyłóż go na upieczony biszkopt.
  3. Śmietanę 18% wymieszaj z pozostałym cukrem i żelatyną. Wstaw do lodówki, by stężało. Następnie do tężejącej masy dodaj ubitą kremówkę. Rozsmaruj masę śmietanową na jabłkach. Wstaw ciasto do lodówki na 4 godziny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE