Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Torcik z granatem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 125 g  masła
  • 300 g  drobnego cukru
  • 2 opakowania  cukru wanilinowego
  • 250 g  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 200 g  maślanki
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka  białego octu winnego
  • 20 g  kakao
  • 1 sztuka granat
  • 3 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej
  • 400 g  tłustego twarogu
  • 200 g  kremówki
  • 100 g  wiórków kokosowych
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Masło utrzyj z 200 g cukru oraz 1/2 cukru wanilinowego. Następnie stopniowo dodawaj jajka, mąkę przesianą z solą, kakao oraz maślankę połączoną z 1/2 barwnika, mieszając.
  2. Do masy dodaj sodę rozrobioną z octem. Ciasto przelej do 2 natłuszczonych oraz posypanych bułką tartą tortownic. Każdy blat piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudź.
  3. Twaróg zmiksuj z resztą cukru i cukru wanilinowego. Dodawaj schłodzoną kremówkę, stale mieszając. Oba płaty ciasta przetnij wzdłuż na pół i przełóż 2/3 kremu.
  4. Pozostałą masę rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Wiórki kokosowe połącz z resztą barwnika i udekoruj nimi boki. Wierzch ozdób ziarenkami granatu. Całość wstaw do lodówki, by tort stężał.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE