Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 125 g masła
- 300 g drobnego cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 250 g mąki
- 1 szczypta soli
- 200 g maślanki
- kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 20 g kakao
- 1 sztuka granat
- 3 sztuki jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 400 g tłustego twarogu
- 200 g kremówki
- 100 g wiórków kokosowych
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj z 200 g cukru oraz 1/2 cukru wanilinowego. Następnie stopniowo dodawaj jajka, mąkę przesianą z solą, kakao oraz maślankę połączoną z 1/2 barwnika, mieszając.
- Do masy dodaj sodę rozrobioną z octem. Ciasto przelej do 2 natłuszczonych oraz posypanych bułką tartą tortownic. Każdy blat piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudź.
- Twaróg zmiksuj z resztą cukru i cukru wanilinowego. Dodawaj schłodzoną kremówkę, stale mieszając. Oba płaty ciasta przetnij wzdłuż na pół i przełóż 2/3 kremu.
- Pozostałą masę rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Wiórki kokosowe połącz z resztą barwnika i udekoruj nimi boki. Wierzch ozdób ziarenkami granatu. Całość wstaw do lodówki, by tort stężał.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku