Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2019 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Torcik z granatem


11.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 125 g  masła
  • 300 g  drobnego cukru
  • 2 opakowania  cukru wanilinowego
  • 250 g  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 200 g  maślanki
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka  białego octu winnego
  • 20 g  kakao
  • 1 sztuka granat
  • 3 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej
  • 400 g  tłustego twarogu
  • 200 g  kremówki
  • 100 g  wiórków kokosowych
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Masło utrzyj z 200 g cukru oraz 1/2 cukru wanilinowego. Następnie stopniowo dodawaj jajka, mąkę przesianą z solą, kakao oraz maślankę połączoną z 1/2 barwnika, mieszając.
  2. Do masy dodaj sodę rozrobioną z octem. Ciasto przelej do 2 natłuszczonych oraz posypanych bułką tartą tortownic. Każdy blat piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudź.
  3. Twaróg zmiksuj z resztą cukru i cukru wanilinowego. Dodawaj schłodzoną kremówkę, stale mieszając. Oba płaty ciasta przetnij wzdłuż na pół i przełóż 2/3 kremu.
  4. Pozostałą masę rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Wiórki kokosowe połącz z resztą barwnika i udekoruj nimi boki. Wierzch ozdób ziarenkami granatu. Całość wstaw do lodówki, by tort stężał.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE