Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 200 g mąki
- 280 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
- 1 sztuka słoik konfitury jagodowej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej. Dodaj 180 g posiekanego zimnego masła, 40 g cukru pudru, 1 jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyściel pergaminem, po czym wyłóż ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C przez 20-25 minut.
- Budyń ugotuj na mleku. Resztę masła utrzyj na jednolitą masę i połącz z pozostałym cukrem pudrem. Na końcu dodaj ostudzony budyń.
- Upieczone ciasto odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia, a następnie wierzch równomiernie posmaruj konfiturą jagodową.
- Na konfiturę wyłóż krem budyniowy i delikatnie rozsmaruj. Wierzch wyrównaj. Dodatkowo na masie można ułożyć kilka borówek.
- Płatki migdałowe zrumień na patelni bez tłuszczu, a następnie posyp nimi wierzch torciku. Deser możesz również udekorować owocami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku