Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 300 g mąka
- 150 g margaryna
- 50 g cukier puder
- 4 sztuki żółtko z jajka
- 1 łyżka śmietana kwaśna
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- Krem
- 4 szklanki śmietana
18% - 1 szklanka cukier puder
- cukier waniliowy
- Dekoracja
- 2 garści migdały
obrane ze skórki - 10 sztuk beziki
- 2 łyżki posypka czekoladowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników szybko i dokładnie zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki na 2 godziny.
- Upiec 5 cienkich placków w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 8 minut.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Gotowe placki przełożyć śmietaną.
- Ostatni krążek przycisnąć deseczką.
- Tort odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Przed podaniem posmarować resztą śmietany. udekorować migdałami, bezikami i posypką czekoladową.