Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Tort cytrynowy z malinami


25.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 sztuki jajka
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 6 sztuk kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 2 łyżki  gorącej wody
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  octu
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
    Poncz
  • 1 szklanka  wody
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 sztuka kieliszek ciemnego rumu
    Dodatkowo
  • 1/2 kg  malin
  • 1/2 l  śmietany kremówki
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 1 sztuka śmietan-fix
  • 1/2 sztuki słoika dżemu malinowego
  • 4 kostki  czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny, oliwę i ocet. Zmiksuj. Dodaj ubite z solą białka. Przełóż do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Poncz: Wodę zagotuj z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem.
  3. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym i śmietan-fixem.
  4. Przekrój ciasto na trzy placki. Nasącz każdy ponczem. Przekładaj: ciasto-dżem-ciasto-1/3 bitej śmietany-1/2 malin-1/3 śmietany-ciasto-1/3 śmietany. Wierzch posyp startą czekoladą i udekoruj malinami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE