Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Tort grejpfrutowy


12.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 100 g  gorzkiej czekolady
  • 100 g  masła
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 100 g  cukru
  • 100 g  mąki tortowej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 łyżka  kawy mielonej
  • 1 szklanka  soku z czerwonych grejpfrutów
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • 300 g  kremówki
  • 3 sztuki grejpfruty
  • 4 łyżki  wiórków czekoladowych

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka rozbij, białka oddziel od żółtek. Czekoladę połam, przełóż do rondelka i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie utrzyj ją z masłem, żółtkami oraz cukrem wanilinowym na gładką masę.
  2. Białka ubij na sztywno. Pod koniec wsypuj cukier, cały czas miksując. Pianę delikatnie połącz z masą czekoladową. Całość wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kawą.
  3. Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 minut w temperaturze 160 st. C. Gotowy biszkopt odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia, po czym przekrój wzdłuż na 3 równe części.
  4. Żelatynę namocz w 3 łyżkach soku grejpfrutowego. Kiedy spęcznieje, całość podgrzej i wymieszaj z pozostałym napojem oraz cukrem pudrem. Odstaw do ostygnięcia. Kremówkę ubij, po czym połącz z sokiem z żelatyną (mieszanka powinna być jeszcze płynna).
  5. Przygotowanym kremem przełóż blaty oraz posmaruj nim wierzch i boki torciku. Grejpfruty obierz oraz starannie usuń białe błonki. Owoce podziel na cząstki i ułóż na cieście. Całość posyp wiórkami czekoladowymi. Torcik wstaw na 60 minut do lodówki. Przed podaniem wypiek możesz ozdobić listkami mięty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE