Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tort jagodowy z bitą śmietaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tort można udekorować pozostałymi jagodami i malinami.

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 5 sztuk  jaja
  • 250 g  cukier puder
  • 130 g  margaryna
  • 1 opakowanie  kisiel
    wiśniowy
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
    Krem
  • 1 szklanka  śmietanka tortowa
    36%
  • 3 łyżeczki  cukier puder
  • 250 g  jagody
  • 100 g  maliny
    Poncz
  • 1 szklanka  woda
  • 1 łyżka  cukier
  • 1/2 łyżeczki  olejek rumowy

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę utrzeć. Wciąż ucierając, dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, mąkę z proszkiem i kisiel.
  2. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek ubitą na sztywno.
  3. Wlać do tortownicy, piec w temperaturze 160 stopni przez 35 minut.
  4. Następnego dnia pokroić ciasto na krążki i nasączyć ponczem.
  5. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i większą jej część połączyć z owocami.
  6. Warstwy ciasta przełożyć kremem owocowym, a wierzch i boki tortu posmarować samą bitą śmietanką



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 6


Zobacz więcej na temat:

tortbita śmietanaprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE