Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Tort kakaowy z cynamonem


05.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mąki tortowej
  • 1 łyżka  mielonego cynamonu
  • 1 łyżka  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
    Krem
  • 1 łyżka  kakao
  • 1.5 szklanek  pełnego mleka
  • 25 dag  masła śmietankowego
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki  rumu
  • 1 sztuka duży słoik kompotu z wiśni

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 2 łyżki wrzątku. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i kakao. Na końcu dodaj pianę z białek. Wymieszaj na gładką masę.
  2. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i wlej na nią ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. C. Następnie ostudź ciasto i przekrój wzdłuż na 2 placki. Każdy placek nasącz kompotem z wiśni.
  3. Krem: Do szklanki mleka dodaj cukier puder i cukier wanilinowy oraz łyżkę masła. Zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budyń i kakao i dodaj do zagotowanego z cukrem mleka. Chwilę gotuj, ciągle mieszając. Odstaw budyń do ostygnięcia. Pozostałe masło utrzyj, stopniowo dodając budyń. Na koniec wlej rum, wymieszaj.
  4. Na spód ciasta wyłóż 1/3 kremu, rozłóż na nim równomiernie odsączone z kompotu wiśnie. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj wiśniami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE