Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Tort kakaowy z cynamonem


05.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mąki tortowej
  • 1 łyżka  mielonego cynamonu
  • 1 łyżka  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
    Krem
  • 1 łyżka  kakao
  • 1.5 szklanek  pełnego mleka
  • 25 dag  masła śmietankowego
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki  rumu
  • 1 sztuka duży słoik kompotu z wiśni

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 2 łyżki wrzątku. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i kakao. Na końcu dodaj pianę z białek. Wymieszaj na gładką masę.
  2. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i wlej na nią ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. C. Następnie ostudź ciasto i przekrój wzdłuż na 2 placki. Każdy placek nasącz kompotem z wiśni.
  3. Krem: Do szklanki mleka dodaj cukier puder i cukier wanilinowy oraz łyżkę masła. Zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budyń i kakao i dodaj do zagotowanego z cukrem mleka. Chwilę gotuj, ciągle mieszając. Odstaw budyń do ostygnięcia. Pozostałe masło utrzyj, stopniowo dodając budyń. Na koniec wlej rum, wymieszaj.
  4. Na spód ciasta wyłóż 1/3 kremu, rozłóż na nim równomiernie odsączone z kompotu wiśnie. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj wiśniami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE