Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Tort kawowy


30.08.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Idealny na imieniny.

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 sztuki  jaja
  • 1 szklanka  mąka
  • 1 szklanka  cukier
  • 1/2 szklanki  mleko
  • 50 g  margaryna
  • 1 łyżka  kawa
    rozpuszczalna, sypka
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
    Masa
  • 1 szklanka  mleko
  • 1 szklanka  cukier
  • 5 sztuk  jaja
  • 1 kostka  masło
  • napar z kawy
    0.3 szklanki wody i 2 łyżki kawy
    Poncz
  • 3/4 szklanki  woda
  • 1 łyżka  likier kawowy
    Do dekoracji
  • posypka czekoladowa
  • rodzynki
  • ciemne winogrona

Sposób przyrządzania:

  1. Jaja ubić z cukrem na gęstą masę, dodać roztopioną margarynę, mąkę z proszkiem, kawę, mleko.
  2. Dokładnie wymieszać, upiec w tortownicy jak ciasto biszkoptowe.
  3. Wystudzić, przekroić na krążki.
  4. Mleko zagotować z cukrem i roztrzepanymi jajami, a gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać napar kawowy.
  5. Masło utrzeć i ucierając, dodawać do niego stopniowo masę jajeczną.
  6. Krążki biszkoptowe nasączyć ponczem i przełożyć kremem.
  7. Wierzch i boki wyrównać.
  8. Tort ozdobić kleksami z kremu, posypką czekoladową, rodzynkami i winogronami.



Przepis dodany przez:

kaujul

Posty : 0

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE