Dzisiaj jest: Sobota, 24.08.2019 Imieniny: Jerzego i Bartłomieja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Tort kubański


13.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 700 g  kremówki
  • 50 g  drobnego cukru
  • 70 g  kakao
  • 4 sztuki jajka
  • 150 g  cukru pudru
  • 170 g  mąki
  • 1 szczypta  proszku do pieczenia
  • 1 łyżka  oleju
  • 100 g  pikantnej marmolady
  • 4 sztuki banany + kilka plasterków do dekoracji
  • 50 g  masła
  • 150 g  ciemnej czekolady
  • bita śmietana do dekoracji
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. 500 g kremówki zagotuj z drobnym cukrem i 40 g kakao. Ostudź i wstaw na noc do lodówki. Jajka utrzyj z cukrem pudrem na gęstą masę.
  2. Mąkę przesiej z pozostałym kakao oraz proszkiem do pieczenia do większej miski, a następnie starannie wymieszaj z masą jajeczną.
  3. Na końcu do ciasta dolej 1 łyżkę oleju, cały czas mieszając. Spód i boki tortownicy posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
  4. Przygotowane ciasto przelej do tortownicy, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piecz przez 45 minut. Ostudź w formie.
  5. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z tortownicy i przełóż na deskę kuchenną. Następnie wierzch ciasta wyrównaj nożem.
  6. Na kakaowy blat wyłóż pikantną marmoladę, po czym równomiernie ją rozsmaruj na całej powierzchni za pomocą łyżki.
  7. 4 banany obierz ze skórki i odetnij końcówki. Owoce ułóż na cieście (dodatkowo można je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały).
  8. Ugotowaną wcześniej masę z kremówki, cukru i kakao dokładnie zmiksuj na małych obrotach na gładki krem o jednolitej konsystencji.
  9. Kakaowy krem przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z grubą końcówką. Całą masę wyciśnij na wierzch blatu z bananami.
  10. Masę równomiernie rozsmaruj na cieście za pomocą szerokiego noża. Całość wstaw do lodówki do stężenia. Resztę kremówki podgrzej.
  11. Do ciepłej śmietany wrzuć kostki czekolady oraz masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż składniki się roztopią.
  12. Przygotowaną polewę rozprowadź na torcie. Odstaw do stężenia. Wierzch udekoruj kleksami bitej śmietany i plasterkami banana.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE