Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tort limonkowy


27.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 5 sztuk jajek
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1/4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • Krem
  • 1 l  zimnej kremówki 36%
  • sok z 5 limonek
  • skórka starta z 5 limonek
  • 1.5 szklanek  cukru
  • 1 łyżka  żelatyny
  • wiórki kokosowe
  • limonki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier. Dodawaj po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj, przesiej i dodaj do masy.
  2. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160-170 st. C.
  3. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuść je w formie na podłogę. Wstaw do uchylonego piekarnika, by ostygło. Przekrój na 2 blaty.
  4. Krem: Śmietanę ubij mikserem na sztywno, zaczynając od szybkich obrotów i powoli je zmniejszaj. Dodawaj stopniowo cukier, sok z limonki i otartą skórkę. Do ubitej masy wlej rozpuszczoną, ciągle płynną, ale już lekko przestudzoną żelatynę.
  5. Przełóż biszkopt kremem, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj limonkami. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE