Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 szklanka letniego mleka
- 20 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- sól
- 2 łyżki masła
- skórka otarta z cytryny
- olej do smażenia
- 6 sztuk jabłek kwaskowych z czerwoną skórką
- masło do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę, mleko, drożdże, cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rozpuszczone 2 łyżki masła zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, nakładaj porcję gęstego ciasta i smaż naleśniki.
- Jabłka umyj, osusz i pokrój w poprzek na plastry. Usuń gniazda nasienne. Plastry jabłka smaż na rozgrzanym maśle. Przekładaj nimi placki naleśnikowe budując z nich tort. Podawaj z bitą śmietaną.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy