Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tort owocowy kruchy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Serdecznie polecam! :)

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąka
  • 1/2 kostki  masło
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
    lub łyżka śmietany
  • tłuszcz
    do wysmarowania dwóch form
  • bułka tarta
    do posypania form
  • lukier
    cytrynowy lub cukier puder
    Przełożenie
  • 2 szklanki  cukier
  • 1 szklanka  woda
    niegazowana, stołowa
  • 75 dag  owoce
    miękkie
  • 3/4 szklanki  orzechy

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną lub żółtkiem.
  2. Gdy składniki się połączą, zlepiamy czubkami palców aż będzie jednolite, kształtujemy kulę, wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki.
  3. Wychłodzone, dzielimy na połowę, rozwałkowujemy 2 cienkie placki rozmiaru tortownicy, każdy oddzielnie pieczemy w wysmarowanym tłuszczem i obficie wysypanych tartą bułką średniej wielkości tortownicach w bardzo gorącym piekarniku przez 18-20 minut.
  4. Zrumienione, bardzo kruche ciasto delikatnie wykładamy na deskę, chłodzimy.
  5. Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy owoce i orzechy, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż masa stanie się szklista.
  6. Lekko przechłodzoną, szklistą masę wykładamy na kruchy placek, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim plackiem, przyciskamy deseczką, lekko obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  7. Po kilku godzinach, gdy torcik się odpowiednio ,,sprasuje", lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem.



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

tortprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE