Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Tort owocowy kruchy


22.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Serdecznie polecam! :)

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąka
  • 1/2 kostki  masło
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
    lub łyżka śmietany
  • tłuszcz
    do wysmarowania dwóch form
  • bułka tarta
    do posypania form
  • lukier
    cytrynowy lub cukier puder
    Przełożenie
  • 2 szklanki  cukier
  • 1 szklanka  woda
    niegazowana, stołowa
  • 75 dag  owoce
    miękkie
  • 3/4 szklanki  orzechy

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną lub żółtkiem.
  2. Gdy składniki się połączą, zlepiamy czubkami palców aż będzie jednolite, kształtujemy kulę, wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki.
  3. Wychłodzone, dzielimy na połowę, rozwałkowujemy 2 cienkie placki rozmiaru tortownicy, każdy oddzielnie pieczemy w wysmarowanym tłuszczem i obficie wysypanych tartą bułką średniej wielkości tortownicach w bardzo gorącym piekarniku przez 18-20 minut.
  4. Zrumienione, bardzo kruche ciasto delikatnie wykładamy na deskę, chłodzimy.
  5. Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy owoce i orzechy, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż masa stanie się szklista.
  6. Lekko przechłodzoną, szklistą masę wykładamy na kruchy placek, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim plackiem, przyciskamy deseczką, lekko obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  7. Po kilku godzinach, gdy torcik się odpowiednio ,,sprasuje", lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem.



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

tortprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE