Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tort waniliowo-czekoladowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tort można udekorować wiórkami białej i ciemnej czekolady.

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

  • 25 sztuk  biszkopty
    podłużne
  • 350 g  czekolada gorzka
  • 1 szklanka  śmietanka tortowa
    36%
  • 1 łyżka  cukier puder
  • 1 szklanka  mleko
  • 2 szklanki  cukier
  • 50 g  masło
  • 2 sztuki  białko z jajka
  • olejek waniliowy

Sposób przyrządzania:

  1. Gorące mleko wlać do 250 g czekolady. Po wystudzeniu dodać do utartego masła.
  2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze trochę ubijać.
  3. Obie masy połączyć ze sobą i wymieszać z masą czekoladową.
  4. Boki i dno okrągłej natłuszczonej formy wyłożyć biszkoptami, wylać masę, przykryć pozostałymi biszkoptami. Schłodzić.
  5. Przed podaniem wyjąć z formy, odwracając do góry dnem, polać resztą rozpuszczonej czekolady.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 6


Zobacz więcej na temat:

tortczekoladaprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE