Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
- 25 sztuk biszkopty
podłużne - 350 g czekolada gorzka
- 1 szklanka śmietanka tortowa
36% - 1 łyżka cukier puder
- 1 szklanka mleko
- 2 szklanki cukier
- 50 g masło
- 2 sztuki białko z jajka
- olejek waniliowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gorące mleko wlać do 250 g czekolady. Po wystudzeniu dodać do utartego masła.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem, białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze trochę ubijać.
- Obie masy połączyć ze sobą i wymieszać z masą czekoladową.
- Boki i dno okrągłej natłuszczonej formy wyłożyć biszkoptami, wylać masę, przykryć pozostałymi biszkoptami. Schłodzić.
- Przed podaniem wyjąć z formy, odwracając do góry dnem, polać resztą rozpuszczonej czekolady.