Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 6 sztuk jajek
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 75 g zmielonych orzechów laskowych
- 8 łyżek żelatyny
- 250 ml likieru jajecznego + 2 łyżki
- 1 szczypta soli
- 450 g kremówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obie mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. 2 jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij z 2 łyżkami zimnej wody. Wsyp 2 łyżeczki cukru wanilinowego, sól oraz 50 g cukru. Na końcu dodaj 2 żółtka, stale mieszając. Do masy dodaj suche składniki i wymieszaj.
- Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Biszkopt piecz przez 20-25 minut i odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Gdy ciasto przestygnie przetnij je na dwa placki.
- 4 jajka utrzyj ze 100 g cukru, a następnie wlej 25 ml likieru jajecznego. Całość zmiksuj. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody i wymieszaj z 4 łyżkami masy. Dodaj do pozostałego kremu i schłodź. 250 g kremówki starannie ubij z resztą cukru wanilinowego i dołóż do tężejącej masy. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łopatki kuchennej.
- Przygotowany krem równomiernie rozprowadź na cieście, po czym wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Deser skrop 2 łyżkami likieru jajecznego. 200 g kremówki starannie ubij na sztywną pianę i udekoruj nią wierzch wypieku. Przed podaniem torcik udekoruj według uznania.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku