Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Tort z likierem jajecznym


22.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 4 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 150 g  cukru
  • 50 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 25 g  mąki ziemniaczanej
  • 75 g  zmielonych orzechów laskowych
  • 8 łyżek  żelatyny
  • 250 ml  likieru jajecznego + 2 łyżki
  • 1 szczypta  soli
  • 450 g  kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Obie mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. 2 jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij z 2 łyżkami zimnej wody. Wsyp 2 łyżeczki cukru wanilinowego, sól oraz 50 g cukru. Na końcu dodaj 2 żółtka, stale mieszając. Do masy dodaj suche składniki i wymieszaj.
  2. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Biszkopt piecz przez 20-25 minut i odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Gdy ciasto przestygnie przetnij je na dwa placki.
  3. 4 jajka utrzyj ze 100 g cukru, a następnie wlej 25 ml likieru jajecznego. Całość zmiksuj. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody i wymieszaj z 4 łyżkami masy. Dodaj do pozostałego kremu i schłodź. 250 g kremówki starannie ubij z resztą cukru wanilinowego i dołóż do tężejącej masy. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łopatki kuchennej.
  4. Przygotowany krem równomiernie rozprowadź na cieście, po czym wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Deser skrop 2 łyżkami likieru jajecznego. 200 g kremówki starannie ubij na sztywną pianę i udekoruj nią wierzch wypieku. Przed podaniem torcik udekoruj według uznania.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE