Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tort z likierem jajecznym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 4 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 150 g  cukru
  • 50 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 25 g  mąki ziemniaczanej
  • 75 g  zmielonych orzechów laskowych
  • 8 łyżek  żelatyny
  • 250 ml  likieru jajecznego + 2 łyżki
  • 1 szczypta  soli
  • 450 g  kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Obie mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. 2 jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij z 2 łyżkami zimnej wody. Wsyp 2 łyżeczki cukru wanilinowego, sól oraz 50 g cukru. Na końcu dodaj 2 żółtka, stale mieszając. Do masy dodaj suche składniki i wymieszaj.
  2. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Biszkopt piecz przez 20-25 minut i odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Gdy ciasto przestygnie przetnij je na dwa placki.
  3. 4 jajka utrzyj ze 100 g cukru, a następnie wlej 25 ml likieru jajecznego. Całość zmiksuj. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody i wymieszaj z 4 łyżkami masy. Dodaj do pozostałego kremu i schłodź. 250 g kremówki starannie ubij z resztą cukru wanilinowego i dołóż do tężejącej masy. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łopatki kuchennej.
  4. Przygotowany krem równomiernie rozprowadź na cieście, po czym wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Deser skrop 2 łyżkami likieru jajecznego. 200 g kremówki starannie ubij na sztywną pianę i udekoruj nią wierzch wypieku. Przed podaniem torcik udekoruj według uznania.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE