Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tort z nutą cytrynowo-truskawkową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Biszkopt makowy
  • 6 sztuk białek
  • 3/4 szklanki  mąki
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 1/2 szklanki  maku
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Biszkopt zwykły
  • 6 sztuk żółtek
  • 2 sztuki jajka
  • 6 łyżek  cukru
  • 6 łyżek  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Dodatkowo
  • 600 ml  śmietany 30%
  • 200 g  serka mascarpone
  • 2 sztuki galaretki cytrynowe
  • 1 sztuka galaretka truskawkowa
  • 250 g  truskawek
  • kwaskowe powidła
  • polewa czekoladowa

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt makowy: Białka ubij z cukrem. Dodawaj po trochu mąkę, proszek do pieczenia i mak. Przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz 25 minut w 180 st. C. Przekrój i posmaruj powidłami.
  2. Biszkopt zwykły: Żółtka i jajka ubij z cukrem. Dodawaj po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz 25 minut w 180 st. C. Przekrój na pół.
  3. Każdą galaretkę cytrynową rozpuść w 200 ml wody. Galaretkę truskawkową rozpuść w misce w 400 ml wody i przestudź. Dodaj umyte i pokrojone truskawki.
  4. 300 ml śmietany ubij, dodaj do niej lekko ścinającą się galaretkę cytrynową i szybko wymieszaj.
  5. Ubij pozostałe 300 ml śmietany i delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj drugą galaretkę i szybko wymieszaj.
  6. Zwykły biszkopt posmaruj masą z bitej śmietany i wylej na nią galaretkę truskawkową. Ułóż biszkopt makowy, posmaruj masą z bitej śmietany, przykryj zwykłym biszkoptem. Wierzch posmaruj resztą masy i udekoruj według uznania.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE