Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 300 g mąki + 1 łyżka
- 10 g drożdży
- 4 sztuki żółtka
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 200 ml mleka
- 70 g masła + 1 łyżeczka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- 50 ml letniego mleka wymieszaj z drożdżami, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże mocno podrosną.
- Rozpuść w garnuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj sól, przesianą mąkę, cały zaczyn, otartą skórkę z pomarańczy i połowę mleka. Wyrabiaj ciasto, dolewając w trakcie pozostałe mleko. Gdy masa nabierze gęstości, dodaj ostudzone masło oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy i wyrabiaj tak długo, aż uzyskasz jednolite, gładkie, dość luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na około 90 minut lub do podwojenia objętości.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Formę do baby wysmaruj łyżeczką masła i oprósz łyżką mąki. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego rośnięcia na około 30 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut.
- Ostudź babę na kratce i polukruj albo posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: moje smaki życia