Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tradycyjna baba drożdżowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 300 g  mąki + 1 łyżka
  • 10 g  drożdży
  • 4 sztuki żółtka
  • 100 g  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 200 ml  mleka
  • 70 g  masła + 1 łyżeczka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. 50 ml letniego mleka wymieszaj z drożdżami, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże mocno podrosną.
  2. Rozpuść w garnuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj sól, przesianą mąkę, cały zaczyn, otartą skórkę z pomarańczy i połowę mleka. Wyrabiaj ciasto, dolewając w trakcie pozostałe mleko. Gdy masa nabierze gęstości, dodaj ostudzone masło oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy i wyrabiaj tak długo, aż uzyskasz jednolite, gładkie, dość luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na około 90 minut lub do podwojenia objętości.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Formę do baby wysmaruj łyżeczką masła i oprósz łyżką mąki. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego rośnięcia na około 30 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut.
  4. Ostudź babę na kratce i polukruj albo posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE