Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Tradycyjna baba drożdżowa


04.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 300 g  mąki + 1 łyżka
  • 10 g  drożdży
  • 4 sztuki żółtka
  • 100 g  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 200 ml  mleka
  • 70 g  masła + 1 łyżeczka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. 50 ml letniego mleka wymieszaj z drożdżami, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże mocno podrosną.
  2. Rozpuść w garnuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj sól, przesianą mąkę, cały zaczyn, otartą skórkę z pomarańczy i połowę mleka. Wyrabiaj ciasto, dolewając w trakcie pozostałe mleko. Gdy masa nabierze gęstości, dodaj ostudzone masło oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy i wyrabiaj tak długo, aż uzyskasz jednolite, gładkie, dość luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na około 90 minut lub do podwojenia objętości.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Formę do baby wysmaruj łyżeczką masła i oprósz łyżką mąki. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego rośnięcia na około 30 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut.
  4. Ostudź babę na kratce i polukruj albo posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE