Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Truskawkowa panna cotta


14.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

    Galaretka
  • 300 g  mrożonych truskawek
  • 4 łyżki  cukru
  • 1.5 łyżeczek  żelatyny
    Pianka
  • 250 ml  kremówki 36%
  • 1 łyżeczka  żelatyny
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 2 łyżeczki  cukru
    Dodatkowo
  • 2 sztuki świeże truskawki
  • 2 sztuki listki mięty

Sposób przyrządzania:

  1. Galaretka: Truskawki włóż do garnka, zalej 3 łyżkami wody, przykryj i rozgotuj. Wsyp cukier z żelatyną i wymieszaj. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przelej do 2 silikonowych foremek w kształcie serc i wstaw do lodówki.
  2. Pianka: Łyżeczkę żelatyny zalej w szklance 2 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na 2 minuty. Śmietanę zagrzej w garnku z laską wanilii, wyjętymi z niej waniliowymi nasionkami i cukrem. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści (nie może się zagotować). Usuń wanilię i miksuj 2 minuty. Przelej na stężałą galaretkę i wstaw na 4-5 godzin do lodówki.
  3. Włóż foremki na moment do wrzątku. Po wyjęciu udekoruj deser truskawkami i miętą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE